Koruna dopoledne mírně zpevnila, brzdí ji ale domácí recese

15.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne nepatrně posílila vůči oběma hlavním světovým měnám, v dalším posilování ji ale brzdily výsledky domácí ekonomiky, které zveřejnil Český statistický úřad. Kolem 10:50 koruna k euru proti úterý zpevnila o dva haléře na 25,10 Kč/EUR a k dolaru o tři haléře na 19,09 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

"Akcie v Evropě rostou, což je pro měny v našem regionu příznivé. Maďarský forint a polský zlotý toho využívají a během dopoledne posilují. Koruna se však téměř nehýbe, nyní se obchoduje k euru na 25,10 Kč/EUR," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Brzdou je podle něj český hrubý domácí produkt, který se ve čtvrtém čtvrtletí snížil o 0,3 procenta a navzdory většinovému očekávání ukázal, že česká ekonomika zamířila do recese. Naopak maďarský HDP překvapil pozitivně.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance ale bude koruna údaje o HDP ignorovat. Očekává další volatilní den, který skončí mírným posílením dolaru, což by mělo mírně oslabit korunu k euru.

Euro kolem 10:50 mírně zpevnilo na 1,3171 USD/EUR. Za nevýraznou změnou ale stojí množství zpráv s protichůdným vlivem. Hlavní negativní informací je odvolání dnešní schůzky ministrů financí eurozóny kvůli nedostatečným podkladům z řecké strany, poznamenal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK