Pražská burza dopoledne posílila, táhly ji akcie Erste Bank

15.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - Pražská burza dopoledne posílila, do černých čísel ji táhly akcie rakouské Erste Bank, které vzrostly o výrazných 3,8 procenta. Hlavní index PX byl kolem 11:30 výše o 1,06 procenta na 1015,3 bodu. Aktivita investorů byla nízká. Dařilo se i dalším trhům ve středoevropském regionu.

Pražský akciový trh rozšiřoval týdenní zisky, na trzích se objevilo hned několik zajímavých zpráv, uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct. Tou hlavní je zpráva z Číny, která slíbila další pomoc Evropě přes vyšší angažovanost v Mezinárodním měnovém fondu a záchranném fondu eurozóny.

Připomněl, že ministři eurozóny odvolali dnešní mítink ohledně Řecka, a dohodli se pouze na konferenčním hovoru. Napětí kolem rozhodnutí o schválení druhého záchranného balíčku pro Řecko tak nadále přetrvává.

Zprávy o dalším angažování Číny v evropské dluhové krizi a lepší výsledky evropského bankovního gigantu BNP Paribas podle Mokoše pomáhají v růstu bankovním titulům. Akcie Erste Bank stouply na 477,80 koruny.

Dařilo se také akciím developera Orco, které rostly o 2,54 procenta na 105,99 koruny. Cena akcií těžařské firmy NWR vzrostla o 1,89 procenta na 153,95 koruny a cenné papíry mediální společnosti CME se zhodnotily o více než dvě procenta na 168,45 koruny. Titul tak po úterním propadu rozšířil týdenní zisky na pět procent, dodal Mokoš.

Zatím nejvíce obchodované akcie energetické společnosti ČEZ zpevnily o mírných 0,16 procenta na 821,30 koruny.

Se ztrátou se obchodovaly pouze tři emise, a to akcie prodejce ojetých aut AAA Auto, tabákové firmy Philip Morris a pojišťovny VIG.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly do 11:30 uzavřeny transakce za více než 359 milionů korun, z toho s akciemi ČEZ za téměř 129 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK