Zisk Danone loni kvůli dražším surovinám klesl o 11 procent

15.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 15. února (ČTK) - Francouzské potravinářské skupině Danone klesl v loňském roce čistý zisk o 11 procent na 1,67 miliardy eur (42 miliard Kč). Za pokles mohl růst cen surovin. Tržby se naopak zvýšily, hlavně díky Asii. Uvedla to společnost, mezi jejíž výrobky patří jogurty Activia či voda Evian, v dnešním prohlášení.

Tržby loni vzrostly o 13,6 procenta na 19,3 miliardy eur. Bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů a nových akvizic stouply o 7,5 procenta. V Asii se tržby zvýšily o pětinu a na celkových tržbách skupiny se Asie podílela 15 procenty. Firma dodala, že dvouciferný procentní růst zaznamenala i v Latinské Americe, Africe a na Blízkém východě.

Danone se kvůli evropské dluhové krizi a ekonomickým problémům v Evropě snaží pronikat na nové trhy. Generální ředitel Franck Riboud uvedl, že tyto snahy začínají přinášet ovoce a v loňském roce se rozvíjející země poprvé podílely na celkových tržbách skupiny více než polovinou.

Společnost však varovala, že i v letošním roce očekává vysoké ceny surovin. Jejich dopad na hospodaření by chtěla alespoň částečně zmírnit zvýšením cen. Jejím cílem pro letošní rok pak je zvýšit tržby o pět až sedm procent, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK