Pražská burza nepatrně posílila, nahoru ji táhla Erste Bank

15.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - Pražská burza dnes nepatrně posílila, když v závěru obchodování odevzdala většinu dopoledních zisků. Hlavní index PX skončil výše o 0,18 procenta na 1006,5 bodu. Dařilo se zejména Erste Bank, naopak s výraznější ztrátou zakončily dnešní obchodování akcie pojišťovny VIG, vyplývá z výsledků burzy.

Evropské akciové indexy rostly v průměru o necelé půlprocento, podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky díky firemním výsledkům a také slibu čínských představitelů, že přispějí do evropských stabilizačních fondů. "Proti trhu naopak zapůsobil odklad rozhodnutí o poskytnutí další finanční pomoci Řecku a varování tamních politiků, že si eurozóna takto zahrává s ohněm," uvedl Adamkovič.

Zájem o cenné papíry evropských bank se v Praze projevil u Erste, která si dnes polepšila o 2,26 procenta na 470,70 Kč. Cena akcií Komerční banky stagnovala kolem úterních hodnot na 3677 Kč. Banka oznámí ve čtvrtek před otevřením trhu hospodářské výsledky za loňský rok. Podle analytiků klesl čistý zisk meziročně o více než čtvrtinu na 9,5 až 9,8 miliardy korun.

Zbylé dvě velké emise, energetická společnost ČEZ a telekomunikační operátor Telefónica ČR, mírně posílily. Akcie ČEZ zdražily o 0,24 procenta na 822 korun a Telefónica o 0,13 procenta na 376,50 Kč.

Z ostatních emisí se dařilo technologické společnosti KIT digital, jejíž cenné papíry posílily o 1,46 procenta na 215,20 Kč. Necelé procento přidaly těžební NWR a textilka Pegas Nonwovens.

Naopak se ztrátou 2,77 procenta na 860,50 Kč skončily dnes akcie pojišťovny VIG. Developer Orco ztratil 1,35 procenta na 101,96 Kč.

Aktivita investorů byla podprůměrná. V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly dnes uzavřeny transakce za více než 931 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK