Euro dnes kvůli Řecku klesá k dolaru i jenu

15.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. února (ČTK) - Euro dnes kvůli Řecku oslabuje a k dolaru kleslo nejníže za poslední týden. Podle nejnovějších zpráv představitelé eurozóny uvažují, jak by bylo možné zpozdit druhý balík pomoci pro Řecko a zabránit chaotickému bankrotu, který by v takovém případě hrozil.

V 18:35 SEČ euro vůči dolaru kleslo o 0,4 procenta na 1,3078 USD. K jenu oslabilo o půl procenta na 102,45 JPY po výstupu až na téměř dvouměsíční maximum 103,49 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,1 procenta na 78,32 JPY, napsala agentura Reuters.

Podle zdrojů Evropská unie uvažuje, že by odložila rozhodnutí o druhém záchranném úvěru pro Řecko až po volbách, které se uskuteční v dubnu. To by však znamenalo pro zemi vážné potíže, protože Řecku vyprší 20. března splatnost některých státních dluhopisů.

Zpráva zastínila i některé pozitivní zprávy pro euro. Šéf řeckých konzervativců se v dopise pro eurozónu zavázal prosazovat slibované reformy i po volbách. Čína pak slíbila, že bude i nadále investovat do dluhů zemí eurozóny.

Nejnovější statistika ukázala, že hrubý domácí produkt eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí klesl. To zvýšilo obavy, že by se eurozóna mohla propadnout do recese.

irl vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK