Cisco podává u soudu EU podnět proti převzetí Skypu Microsoftem

15.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 15. února (ČTK) - Americká technologická společnost Cisco Systems podává u nejvyššího soudu Evropské unie podnět proti převzetí operátora internetové komunikace Skype softwarovým gigantem Microsoft. Cisco chce svým krokem zajistit, aby Microsoft nemohl blokovat jiné videokonferenční servisy, například její WebEx, sdělil dnes šéf videkonferenční divize Cisco Marthin De Beer.

"Cisco se nestaví proti samotné fúzi. Jsme ale přesvědčeni, že Evropská komise by měla stanovit podmínky, které zajistí větší interoperabilitu založenou na společném standardu", napsal De Beer na svém blogu podle agentury AP.

Cisco chce, aby Brusel vytvořil pro provozovatele videokonferenčních servisů standardy, jaké existují pro operátory mobilního telefonování. Uživatelé WebEx by tak mohli bez problémů volat uživatelům Skypu a dalších servisů jako Google Voice. Bez takových standardů by Microsoft získal dominantní kontrolu nad budoucností videokomunikací, uvedl De Beer.

Microsoft dokončil převzetí internetové komunikační společnosti Skype za 8,5 miliardy dolarů (164 miliard Kč) loni v říjnu. Skype se stal novou divizí Microsoftu, kterou povede dosavadní šéf firmy Tony Bates a která bude nadále poskytovat zákazníkům dosavadní produkty. Později bude Skype integrován do portfolia produktů Microsoftu.

Skype vznikl v roce 2003 jako nástroj pro levnou komunikaci po internetu. Vedle hovorů a psané komunikace nabízí i obrazové spojení včetně videokonferencí. Skype má přes 600 milionů zákaznických účtů a ve špičkách službu využívá až 30 milionů lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK