Analytici: Inflace nejvyšší za tři roky, ČNB ale sazby nezmění

16.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. února (ČTK) - Meziroční míra inflace sice byla v Česku v lednu nejvyšší za poslední tři roky, ale protože za jejím růstem stojí zvýšení dolní sazby DPH, zvýšení spotřebních daní a regulovaných cen, Česká národní banka zřejmě měnit úrokové sazby dlouho nebude. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Upozornili ovšem na to, že kvůli rychlejšímu růstu cen letos klesnou reálné mzdy zaměstnanců.

Meziroční míra inflace v Česku v lednu zrychlila růst na 3,5 procenta po prosincovém růstu 2,4 procenta. Ve srovnání s prosincem spotřebitelské ceny stouply o 1,8 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad. Zrychlení meziročního cenového růstu nastalo podle statistiků zejména v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje, bydlení, zdraví, doprava, stravování a ubytování.

Meziroční inflace se vyvíjí hůře, než čekal trh i Česká národní banka, uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. "Rozhodně však nejde o poptávkovou inflaci, která by vyžadovala jakýkoliv zásah," dodal. Předpokládá, že nad třemi procenty se inflace udrží po celý letošní rok. "Lednová inflace v podstatě potvrdila očekávání, že letos poprvé od recese z přelomu let 1998 a 1999 reálně klesnou mzdy," doplnil.

"Stále ale nemůžeme říci, že inflace představuje pro ekonomiku výraznější problém," řekl ČTK analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Je to podle něj dáno především tím, že ceny tlačí vzhůru faktory, které nesouvisejí s poptávkou. Lednové zvýšení dolní sazby DPH a další regulatorní opatření v podstatě vysvětlují celý meziměsíční nárůst inflace, podotkl. V menší míře prý sehrál roli vliv slabší koruny, který byl patrný především u cen v dopravě a v cenách dovolených. "Lednová inflace nás utvrzuje v názoru, že ČNB ponechá úrokové sazby po celý letošní rok beze změny," podotkl.

Analytik Patria Finance David Marek připomněl, že celkový dopad změny DPH na meziměsíční index spotřebitelských cen byl statistickým úřadem vyčíslen na 1,1 procenta. Změny regulovaných cen pak zvýšily inflaci o 0,6 procenta. Spotřebitelské ceny tak nebýt změny DPH a regulovaných cen téměř stagnovaly. Souhlasil, že inflace není důvodem ke zpřísnění měnové politice. Jádrová inflace, do níž se nezapočítávají změny daní, regulovaných cen a proměnlivých cen potravin a pohonných hmot, totiž zůstává záporná.

Na výrazný růst cen energií, tedy elektřiny a plynu, které meziročně vzrostly o 5,5 procenta, upozornil analytik Home Creditu Michal Kozub. Ve spojení se silnými mrazy, které panovaly na konci měsíce, to podle něj lidé nepříjemně pocítí na svých platbách za bydlení. Hlavně na malých městech a vesnicích to je prý opět impulz k tomu změnit druh vytápění a vrátit se k tuhým palivům, která jsou cenově výhodnější.

Změna dolní sazby DPH pro spotřebitele znamenala podle Kozuba růst cen hlavně potravin, léků, ale i tepla. "Jídlo, které zdražilo o sedm procent, se tak stává pro Čechy luxusní záležitostí. Nejen že se zvedla jeho daň, ale i světové ceny jsou vysoké," poznamenal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK