Koruna dopoledne oslabila, investoři se odklánějí od rizika

16.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. února (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám, investoři se kvůli obavám o záchranný plán pro zadlužené Řecko odklánějí od rizika. Kolem 10:30 koruna k euru proti středě ztratila 13 haléřů na 25,31 Kč/EUR a k dolaru byla níže o 21 haléřů na 19,48 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

"Negativním faktorem je slábnoucí region, potažmo odklon investorů od rizika. Ten se projevuje rovněž v poklesu akcií a eurodolaru," uvedl Tomáš Vlk z Patria Finance. Podle něj koruně nijak nepomohla ani dnes zveřejněná data o vývoji spotřebitelských cen. Meziroční míra inflace v Česku v lednu zrychlila růst na 3,5 procenta, tedy nejvyšší úroveň za tři roky, a proti prosinci spotřebitelské ceny stouply o 1,8 procenta.

Podle Vlka jsou trhy stále nervózní kvůli Řecku, neboť poslední události zvyšují pravděpodobnost "divokého bankrotu". O této možnosti se čím dál víc spekuluje kvůli řeckému přístupu k plnění podmínek pro získání druhého balíku úvěrové pomoci, poznamenal analytik. Nepříznivě působí i dnešní varování agentury Moody´s, že možná sníží ratingy 17 globálních a 114 evropských finančních institucí.

Euro se kolem 10:30 obchodovalo na 1,2996 USD/EUR. Kurz mohou ovlivnit Francie a Španělsko, které dnes budou upisovat dluhopisy celkem za 14,3 miliardy eur (přes 360 miliard Kč). "Vzhledem k situaci rozvířené Řeckem i nedávné ratingové akci Moody´s aukce představují větší riziko než jindy," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK