Majiteli Becherovky stoupl pololetní zisk o pětinu

16.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 16. února (ČTK) - Francouzskému výrobci alkoholických nápojů Pernod Ricard stoupl ve fiskálním prvním pololetí čistý zisk o 20 procent na 800 milionů eur (20,2 miliardy Kč). Růst podpořil vysoký prodej v rozvíjejících se zemích a zájem o předzásobení se alkoholem ve Francii před zvýšením daní. Pernod Ricard je druhým největším producentem alkoholických nápojů na světě za britskou firmou Diageo a vlastní i českou likérku Jan Becher - Karlovarská Becherovka.

Tržby se za šest měsíců do konce prosince zvýšily o osm procent na 4,6 miliardy USD. V Asii tržby stouply o 15 procent, v Evropě však stagnovaly. Výjimkou byla Francie, kde vzrostly o 25 procent. Mezi značky firmy patří koňak Martell, whisky Chivas Regal, šampaňské Mumm nebo vodka Absolut.

Společnost současně zvýšila výhled zisku na celý fiskální rok díky vysoké poptávce v Asii a oživení na americkém trhu, které mají vyrovnat i slabší klima v západní Evropě. Provozní zisk za rok do konce června se má podle nového odhadu zvýšit o zhruba osm procent místo dříve uváděných šesti. Většina analytiků však dřívější odhad považovala za hodně konzervativní a očekávají růst o 8,2 procenta.

Za první pololetí provozní zisk stoupl o 17 procent na 1,38 miliardy eur. Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters očekávali růst provozního zisku o 12,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK