Reuters: EU chce zpřísnit stínové bankovnictví

16.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. února (ČTK) - Finanční společnosti, které poskytují i další služby, než je tradiční bankovnictví, se asi budou muset připravit na přísnější regulaci. Uvedla to agentura Reuters, která se odvolává na pracovní materiál Evropské komise. K takzvanému stínovému bankovnictví, v němž jsou investice za zhruba 60 bilionů dolarů (zhruba 1,2 biliardy Kč), patří celá řada investic, včetně fondů peněžního trhu.

Pracovní dokument počítá s variantou, že finanční společnosti, které stínové bankovnictví nabízejí, budou nuceny držet větší objem kapitálu. Banky by se pak mohly dočkat i toho, že budou administrativně nuceny k větší opatrnosti, což znamená, že by se musely v tomto odvětví začít méně angažovat.

Komise v dokumentu uvádí, že stínové bankovnictví by mohlo hrát "potenciálně užitečnou" roli. Finanční krize ale podle komise ukázala, že nástroje zahrnuté pod pojmem stínové bankovnictví zároveň představují značné riziko pro finanční stabilitu v situaci, kdy neobstojí a chaoticky končí činnost.

"Jestliže takové aktivity a takové podniky budou nadále podléhat slabší regulaci a i dohledu než zbytek finančního sektoru, mohla by být přísnější bankovní regulace řešením pro velkou část bankovních aktivit za hranicemi tradičního bankovnictví a směrem ke stínovému bankovnictví," píše se v dokumentu.

Brusel se ale nejprve snaží zjistit, jak úspěšná bude globální iniciativa, která má bankovní sektor zprůhlednit. Teprve kdyby se ukázalo, že změny nestačí, vynutí si unie požadované změny sama.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK