Euro po zprávě,že ECB souhlasí s výměnou řeckých dluhopisů, roste

16.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. února (ČTK) - Euro odpoledne zvrátilo počáteční ztráty a posiluje vůči dolaru i jenu. Důvodem je zpráva od zdrojů, že Evropská centrální banka v rámci dohody o pomoci Řecku souhlasila s výměnou řeckých dluhopisů, které vlastní, za nové.

V 18:10 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,3 procenta na 1,3108 USD a k jenu posílilo o 0,82 procenta na 102,29 JPY. Dolar vůči jenu zpevnil o půl procenta na 78,81 JPY, napsala agentura Reuters.

Euru pomohly rovněž zprávy, že eurozóna je blízko dokončení dohody o druhém balíku pomoci pro Řecko a ministři financí by pomoc mohli schválit v pondělí.

Dolar k jenu podpořila nejnovější statistika z USA. Ministerstvo práce dnes uvedlo, že počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti byl minulý týden nejnižší za téměř čtyři roky. Zahájená bytová výstavba pak byla v lednu vyšší, než se čekalo.

Euro dnes nejprve klesalo, protože ministři financí eurozóny se ve středu nedohodli na uvolnění druhého záchranného balíku pro Řecko a odložili své rozhodnutí na pondělí. Objevily se také zprávy, že politici chtějí odložit uvolňování peněz ze záchranného balíku až na dobu po dubnových volbách a Řecko by zatím dostalo pouze peníze na to, aby mohlo splatit v březnu dluh 14,5 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK