Řecko má zřejmě poslední den na dohodu se soukromými věřiteli

17.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řecku dnes vyprší lhůta k dosažení dohody o výměně státních dluhopisů, které drží soukromí investoři. Ti mají odepsat zhruba polovinu nominální hodnoty obligací, což je asi 100 miliard eur. Konečný termín se už několikrát posunul, o dnešku jako o poslední možnosti hovořil ministr financí Evangelos Venizelos.

 

Informované zdroje ve čtvrtek uvedly, že dohoda o záchraně Řecka je v zásadě hotova a oficiálně bude oznámena v pondělí. Atény by si tak měly zajistit i druhý záchranný úvěr v objemu 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč), i když podrobnosti jeho uvolnění se mají ještě doladit.

Klíčovou roli patrně sehrají centrální banky členských zemí eurozóny, které podle zdrojů souhlasí s výměnou řeckých státních dluhopisů za nové. Měnit je patrně budou už o víkendu, tedy dříve, než soukromí věřitelé. U nich se s výměnou počítá začátkem příštího týdne.

Státní dluh Řecka se pohybuje kolem 350 miliard eur (asi 8,8 bilionu Kč), což je více než 160 procent hrubého domácího produktu země. Soukromí věřitelé drží papíry za zhruba 200 miliard eur.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK