Pojišťovny: Škody následkem mrazu se blíží stovce milionů Kč

17.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. února (ČTK) - Nynější obleva odhaluje nové škody způsobené mrazem, který sužoval Česko po téměř tři týdny. Celkem způsobila tuhá zima klientům pojišťoven tisíce škod, jejichž objem se blíží stovce milionů korun. Mráz poškodil hlavně vodovodní potrubí a topná zařízení. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími tuzemskými pojišťovnami.

"Škody razantně rostou. Každý den přibývá přes 70 nových hlášení. V tuto chvíli registrujeme již 555 škod za celkem 24 milionů Kč," řekl ČTK mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Ještě na konci minulého týdne měla pojišťovna jen 200 škod za asi deset milionů Kč. "Předpokládáme, že i po víkendu nám klienti budou hlásit škody na rekreačních objektech, kam v průběhu mrazivých dní většinou nejezdili," dodal. Letošní zima je z tohoto pohledu podle něj již nyní rekordní. Za celý loňský rok způsobily klientům Kooperativy mrazy 290 škod za 15 milionů Kč.

"Klasické zimní pojistné události se pomalu začínají dávat do pohybu. Většinou postupují tak, že nejprve platíme škody z tíhy sněhu a dopravních nehod na uklouzaných silnicích, a pokud se rychle oteplí a velké množství bílé masy roztaje, začnou nám lidé hlásit škody po lokálních záplavách. V letošní zimě do toho ještě vstoupily mrazy, které nás spojily především s motoristy a majiteli nemovitostí, ve kterých zamrzla voda," popsal každoroční kolorit vývoje škod mluvčí Allianz Václav Bálek.

Od poloviny února Allianz eviduje tisíce motoristických pojistných událostí a více než 500 zimních případů, mezi kterými dominuje 296 vodovodních škod a 145 poškození, jež způsobil mráz. Ze záplav jde zatím o tři škody, ale tyto údaje mají pojišťovny až poté, co voda opadne a klienti jim je začnou hlásit. Celkově jde o škody za více než 20 milionů korun, upozornil Bálek.

Česká pojišťovna v souvislosti s mrazy za poslední tři týdny eviduje hlavně majetkové vodovodní škody (prasklá vodovodní potrubí, stupačky či topná zařízení), kterých má hlášeno již přibližně 1000 za asi 20 milionů korun. Tyto škody jsou hlášeny hlavně majiteli nemovitostí typu rodinný dům či rekreační obydlí, netýkají se tolik bytových či panelových domů. Proti loňskému roku jde o stoprocentní nárůst, protože loni touto dobou takto tuhé mrazy nebyly. "Loni se naši likvidátoři zabývali hlavně tíhou sněhu," podotkl mluvčí ČP Tomáš Zavoral.

Generali klienti nahlásili v první polovině února na 250 škod, které mohou přímo či nepřímo souviset s mrazivým počasím. Dosud nahlášené pojistné události se blíží desetimilionové hranici a jejich výše se rovná všem živelním škodám z letošního ledna. V posledních dnech zaznamenali likvidátoři Generali také nárůst škod způsobených vydatným sněžením. Střechy domů neunesly tíhu bílé peřiny, která se výrazně podepsala i na sjízdnosti řady českých silnic. Ruku v ruce s vývojem počasí prý rostou také škody na motorových vozidlech.

"Podle našich likvidátorů není účet mrazu ještě ani zdaleka sečten a podtržen," poznamenal mluvčí Generali Jiří Cívka. Teprve v důsledku výraznějšího oteplení se naplno projeví dosud skryté škody, které napáchal mráz především na vodovodních a topných soustavách. Další potenciální škody mohlo mrazivé počasí způsobit zemědělcům, a to především na technických plodinách. Pravděpodobně až jarní měsíce ukážou, jak důkladně majitelé rekreačních objektů zazimovali svoje chaty a chalupy. Právě škody na rekreačních objektech budou hlášeny s největším zpožděním, uzavřel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK