Euro díky očekávání schválení pomoci pro Řecko roste

20.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. února (ČTK) - Evropská měna zahájila nový týden růstem. Trhy očekávají, že politici eurozóny dnes schválí druhý balík pomoci pro Řecko. Stále však přetrvávají rizika kvůli zavádění dohody, která zisky brzdí, a investoři upozorňují, že nálada na trhu je velmi křehká.

V 17:20 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,6 procenta na 1,3256 USD a k jenu vzrostlo o 0,4 procenta na 105,35 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,2 procenta na 79,47 JPY, napsala agentura Reuters.

Analytici očekávají, že Řecko by dnes po mnoha zpožděních mohlo od ministrů financí zemí eurozóny získat souhlas s druhým záchranným balíkem, jehož výše by měla dosáhnout 130 miliard eur, tedy si 3,3 bilionu korun. Atény peníze nutně potřebují, aby se vyhnuly hrozbě neřízeného bankrotu. Ten by zemi uvrhl do chaosu a mohl by mít nepředvídatelné dopady i na celoevropské hospodářství.

Podle analytiků bude euro reflexivně reagovat na zprávu o podepsání dohody růstem, protože bude znamenat snížení dluhu a odvrácení chaotického bankrotu. Nicméně oživení zřejmě nebude mít dlouhé trvání, protože se nečeká, že by balík pomoci vyřešil současné ekonomické problémy Řecka.

Obchodníci také upozorňují, že objem obchodů je dnes nízký. Důvodem je svátek ve Spojených státech, kde tak zůstaly finanční trhy zavřené.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK