Eurozóna schválila Řecku další megaúvěr, jinak mu hrozil bankrot

21.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řecko dostane druhý záchranný balík úvěrů ve výši 130 miliard eur, rozhodli podle diplomatů po mnohahodinovém jednání v noci na dnešek ministři financí zemí eurozóny. Stejný verdikt v minulých týdnech opakovaně odkládali kvůli nejistotě kolem řeckých reforem a obavám z udržitelnosti řeckých dluhů. Bez nových peněz by Řecku sužovanému obrovskými dluhy hrozil neřízený bankrot.

 

S pomocí balíku úvěrů by se měl snížit řecký dluh do roku 2020 na zhruba 121 procent HDP z nynějších 160 procent.

 

Schválení půjček naznačovala už vyjádření některých ministrů při jejich pondělním příjezdu na jednán do Bruselu. V nich však zaznívalo i to, že Atény sice podmínky splnily, ale některé věci v dohodě ještě bude třeba doladit. To nakonec zabralo více než 12 hodin.

 

Ministři řešili třeba větší než původně očekávané zapojení veřejného sektoru. Klíčové bylo i jednání se zástupci soukromých věřitelů o ještě větším dobrovolném odpisu řeckých dluhů, než je 50 procent jejich nominální hodnoty.

 

Řecko kromě masivních dluhů sužuje i výrazný propad hospodářství a rozsáhlé protesty proti škrtům a reformám. Atény 20. března musí splatit 14,5 miliardy eur dluhů. Pokud by tak neučily, hrozilo by uvržení země do chaosu s těžko předvídatelnými dopady nejen na Řecko, ale i na evropskou ekonomiku.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK