Euro posílilo díky schválení nové pomoci Řecku

21.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Euro se během dnešního obchodování v Asii vyšplhalo vůči americkému dolaru až na téměř dvoutýdenní maximum 1,3293 USD poté, co eurozóna schválila novou finanční pomoc pro silně zadlužené Řecko. Jednotná evropská měna však zůstává pod tlakem kvůli obavám ohledně vývoje evropské ekonomiky.

 

Euro později o část zisků přišlo a prodávalo se za zhruba 1,3265 USD. Oproti pondělnímu závěru v Londýně tak vykazovalo nárůst asi o 0,2 procenta. Finanční trhy v USA byly v pondělí kvůli státnímu svátku uzavřeny. Vůči japonskému jenu euro stouplo o 0,4 procenta na nové tříměsíční maximum 105,957 JPY, napsala agentura Reuters.

 

Ministři financí eurozóny v noci na dnešek po mnohahodinovém jednání rozhodli, že Řecko dostane druhý záchranný balík úvěrů ve výši 130 miliard eur (3,3 bilionu Kč), který je nezbytný k odvrácení bankrotu země. "Předpokládám, že to trh očekával, pro euro je to nicméně pozitivní faktor," uvedl analytik Takako Masai ze společnosti Shinsei Bank.

 

Řada obchodníků však upozorňuje na to, že úleva, kterou schválení pomoci přineslo, bude pravděpodobně vystřídána obavami ohledně vývoje evropské ekonomiky. "Když se podíváte na ekonomické skutečnosti, je dolar v příznivé pozici. Domnívám se, že euro pravděpodobně klesne ke zhruba 1,30 USD," uvedl analytik Kodži Fukaja z firmy Credit Suisse.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK