Jihomoravský kraj loni přilákal nejvíce investorů

21.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 21. února (ČTK) - Jihomoravský kraj loni přilákal nejvíce domácích a zahraničních investorů. Projekty v něm uskutečnilo 55 firem, investovaly 815 milionů korun. Vyplývá to ze statistik, které dnes zveřejnila vládní agentura CzechInvest. Firmy v regionu vytvořily nejvíce pracovních míst, mělo by jich být více než 3000.

Největší objem investic eviduje CzechInvest v Ústeckém kraji. Oproti jižní Moravě byl více než sedminásobný. Tyto investice ale přinesly o polovinu méně pracovních míst, než kolik jich má vzniknout na jihu Moravy.

"Finanční podpora v rámci Operačního programu Podnikání a inovace ze strukturálních fondů EU je zaměřena na regiony České republiky vyjma Prahy. Zejména Brno si moc dobře uvědomilo příležitost, kterou mu tato výhoda přináší," uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

Podle šéfa CzechInvestu Miroslava Křížka je investiční atraktivita regionu dlouhodobým trendem. Týká se zejména služeb a vývoje softwaru. V Brně dlouhodobě působí například vývojové centrum americké softwarové společnosti Red Hat, které oznámilo nábor zaměstnanců loni. Stovky lidí podle informací ČTK přijal tchajwanský Wistron. V Brně vyrábí stolní počítače, servery, LCD monitory a televizory.

Za uplynulých 18 let agentura CzechInvest v Jihomoravském kraji zprostředkovala 320 nových investičních projektů v hodnotě přesahující 61 miliard korun. Díky nim tam našlo práci přes 31.800 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK