Kuba chce kvůli Německu urychlit výstavbu elektrických sítí

21.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. února (ČTK) - Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chce do nové energetické koncepce zahrnout zrychlení výstavby elektrických sítí. Důvodem je také potřeba rychlejší reakce na přetoky elektrického proudu z Německa, které zatěžují tuzemskou energetickou soustavu. Na Žofínském fóru to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

"V koncepci chceme zrychlit proces výstavby elektrických sítí. Nyní se staví deset až 12 let, což neumožňuje rychlou reakci na problémy, které se vyskytnou," uvedl ministr. Česká přenosová soustava je přetoky z Německa zatížena především při vysokém výkonu větrných elektráren na severu Německa.

Tuto neděli přetoky z Německa činily rekordních 2000 MWh, uvedl na dnešním fóru český vyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška. Pokud se podle něj budou přetoky dále stupňovat, není podle něj v budoucnosti vyloučený ani takzvaný black-out, tedy masový výpadek proudu.

Hrozbu totálního výpadku elektřiny kvůli německým větrníkům nedávno popřel generální ředitel soustavy ČEPS Vladimír Tošovský. ČEPS nyní nepočítá s výstavbou transformátorů na hranicích s Německem. Jejich stavba by si podle Tošovského vyžádala investici dvou miliard korun trvala by několik let.

Česko chce v příštích letech investovat do posílení tuzemské přenosové sítě dvě miliardy eur (zhruba 50 miliard korun).

Nová energetická koncepce České republiky má být hotová do 30. června. Vláda měla původně koncepci posoudit do konce loňského roku. Původní návrh ale podle Kuby nestál na reálných základech. "Nemůžeme plánovat až do roku 2050, to je stejné, jako kdybychom v roce 1962 plánovali dnešek," poznamenal šéf MPO. Nová koncepce má podle Kuby vycházet z tuzemských surovinových zdrojů a má podpořit konkurenceschopnost ČR. Mimo jiné bude zahrnovat také dostavbu jaderných bloků v Temelíně a prodloužení životnosti atomové elektrárny v Dukovanech. Tam nevylučuje ani výstavbu dalšího bloku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK