Na Vysočinu loni zamířily projekty firem skoro za 3,7 mld Kč

21.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 21. února (ČTK) - Firmy loni na Vysočině prostřednictvím vládní agentury CzechInvest uskutečnily 12 investičních projektů. Objem jejich investic převýšil 3,7 miliardy korun a byl mezi kraji v Česku čtvrtý nejvyšší. Rozvíjely se firmy zaměřené na informační technologie, chemický a farmaceutický průmysl, letectví, spotřební průmysl, strojírenství i na výrobu autodílů. Nově by tak mělo na území kraje vzniknout 446 míst, uvedla dnes agentura.

Zájem o investování na Vysočině se za minulý rok podstatně zvýšil. V roce 2010 se podle loňských údajů agentury CzechInvest týkalo kraje osm projektů za necelou čtvrt miliardu Kč.

Mezi investory minulého roku byly mimo jiné Spojené kartáčovny. Tento pelhřimovský producent kartáčnického zboží oznámil agentuře investici za 100 milionů Kč a 15 nových pracovních míst. Výrobce světlometů k automobilům, Automotive Lighting, připravil loni v Jihlavě investiční projekt za 75 milionů Kč se vznikem více než čtyř desítek pracovních míst. Řada dalších investorů v kraji si ale podrobnosti ke svým projektům nepřála zveřejnit.

Oživení loni nastalo v celé zemi. Objem nových investic se v meziročním porovnání zdvojnásobil a počet projektů v Česku byl nejvyšší od roku 1993. Bezmála polovina záměrů se týkala informačních technologií a vývoje softwaru. Nejvíc investorů za uplynulý rok přilákal Jihomoravský kraj, kde se rozhodlo své projekty uskutečnit 55 českých i zahraničních firem.

Nejvyšší objem investic, 6,21 miliardy Kč, získal Ústecký kraj. Vysočinu pak už objemem získaných peněz předčily jen Královéhradecký a Moravskoslezský kraj. Za celý uplynulý rok zprostředkoval CzechInvest dohromady 233 nových zahraničních i domácích investic za 33,67 miliardy Kč. Investoři slíbili v celé zemi vytvořit přes 12.500 pracovních míst.

Investice oznámené na Vysočině podle statistik agentury CzechInvest: rok počet projektů výše investice (mil. Kč) pracovní místa 2011 12 3669 446 celkem

1993 až 2011

70 39.882 9533

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK