Škoda se ohradila proti informacím okolo prodeje opraven DPP

21.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. února (ČTK) - Škoda Transportation dnes popřela, že měla od pražského dopravního podniku získat tramvajové opravny. ČTK to dnes sdělila firmy v reakci na informace Hospodářských novin. Podle Škody měla případná transakce za cíl pouze outsourcing oprav a údržby tramvají. Prodeje by se týkaly strojů, části technologií a zásob. Budovy, pozemky a zbytek technologií by zůstal majetkem pražského dopravního podniku.

Hospodářské noviny napsaly, že bývalý šéf pražského dopravního podniku (DPP) Martin Dvořák chtěl tramvajové opravny prodat Škodě Transportation za 238 milionů korun, přestože do nich DPP v minulosti investoval 851 milionů korun. Spolumajitelem Škody je Dvořákův přítel Tomáš Krsek, uvedl list. Transakci zastavila v prosinci nová pražská koalice ODS a TOP 09.

Suma 851 milionů korun je ale podle Škody Transportation hodnotou investic do opraven od roku 2001. "Ve skutečnosti byla výše investic do technologií a zařízení pouze 375 miliónů korun a byla realizována v minulých letech a je z velké části odepsána," uvedla společnost. Současnou hodnotu prý určil nezávislý znalec na 198 milionů korun. Další část jsou ceny zásob a materiálu ve výši 39 milionů korun. Zbytek částky do 851 milionů korun byly investice DPP do opravy a údržby budov, které nejsou předmětem prodeje.

Škoda Transportation rovněž upozornila, že dopravní podnik po ukončení platnosti zmíněné smlouvy získá celé vybavení včetně povinných investic Škody Transportation zpět, a to bez ztráty hodnoty. "Smlouva nepřinese dopravnímu podniku jen finanční úspory na poskytovaných službách, ale v konečné fázi představuje výrazné přenesení rizik na Škodu Transportation, především garance za materiál a opravy, náklady na vývoj a podobně, v řádech desítek milionů korun," uvedla firma.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK