Letiště ve Frankfurtu kvůli stávce dnes ruší dalších 165 letů

22.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 22. února (ČTK) - Letiště ve Frankfurtu nad Mohanem dnes kvůli pokračující stávce části personálu zruší 165 z celkem 1260 naplánovaných letů, včetně letů do Prahy. Zaměstnanci, kteří mají na starosti řazení, navádění a parkování letadel, dnes stávkují již pátý den, a domáhají se tak lepších pracovních podmínek a výrazného zvýšení platů.

Stávka asi 200 zaměstnanců začala ve čtvrtek. Na víkend se zaměstnanci vrátili do práce a akce obnovili v pondělí. Stávka by měla skončit v pátek hodinu před půlnocí, zatím však nejsou vidět známky toho, že by spor byl zažehnán.

Stávka na frankfurtském letišti měla v minulých dnech dopad i na spojení s Prahou. Anulovány však byly pokaždé jen jednotky letů. Dnes byl zrušen ranní let kolem 8:00 a večerní okolo 19:00, řekla ČTK mluvčí pražského letiště Eva Krejčí.

Stávkující zaměstnanci požadují zvýšení mezd o 50 až 70 procent. Podle odborového svazu GdF by nové ohodnocení mělo odrážet i to, že práce personálu na letištní ploše je po otevření čtvrté vzletové dráhy na frankfurtském letišti složitější. Provozovatel letiště, firma Fraport, však nové požadavky odborů na navýšení mezd odmítá a označuje za absurdní. Na celkovém počtu zaměstnanců letiště se pracovníci řazení, navádění a parkování letadel podílejí zhruba jedním procentem.

Německá letecká společnost Lufthansa, která se na počtu letů na letišti podílí zhruba polovinou, již musela kvůli stávce zrušit stovky letů. Dnes je to 140 letů. Mluvčí firmy uvedla, že za čtyři dny stávky aerolinky přišly na obratu o desítky milionů eur. Analytici již dříve odhadli, že první dva dny stávky stály Lufthansu 40 milionů eur. Tržby aerolinek loni činily 27 miliard eur.

Frankfurt je třetím nejrušnějším letištěm v Evropě. Loni jím prošlo rekordních 56,44 milionu cestujících, což bylo o 6,5 procenta více než v roce 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK