Kurz eura vůči dolaru se nezměnil, japonský jen klesl

22.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. února (ČTK) - Kurz eura vůči dolaru na devizových trzích se dnes výrazněji nezměnil, investoři nadále zvažují možné důsledky pomoci Řecku. Japonský jen se však vůči dolaru propadl na sedmiměsíční minimum.

Jednotná evropská měna se prodávala za 1,3232 USD. Držela se tak pod téměř dvoutýdenním maximem 1,3293 USD, na které se vyšplhala během úterního obchodování. Od konce ledna se kurz eura pohybuje zhruba v rozpětí od 1,30 do 1,33 USD, napsala agentura Reuters.

Dolar se vůči japonskému jenu vyšplhal až na 80,37 JPY, tedy na nejvyšší úroveň od poloviny července. Japonský jen je pod tlakem od minulého týdne, kdy japonská centrální banka překvapivě uvolnila svou měnovou politiku rozšířením programu pro nákup dluhopisů a poskytování levných úvěrů o deset bilionů jenů na 65 bilionů jenů (asi 15,4 bilionu Kč). K poklesu jenu přispěly rovněž vysoké ceny ropy.

Euro zůstává pod tlakem kvůli přetrvávajícím obavám ohledně hospodářského růstu v Evropě. Pozornost se soustředí rovněž na další nabídku levných tříletých úvěrů od Evropské centrální banky, která se uskuteční příští týden.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK