Akcie v USA ve středu kvůli Evropě oslabily

23.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americké akcie ve středu oslabily a na jejich pokles měly značný vliv obavy z dalšího vývoje v Evropě. I když si Řecko po několika odkladech zajistilo druhý záchranný úvěr, díky němuž se vyhne bezprostřednímu bankrotu, investoři pochybují, zda se zemi podaří problémy se zadlužením definitivně vyřešit. Dolů se proto vydaly hlavně akcie bank. Na devizových trzích v poklesu pokračoval japonský jen.

 

Dow Jonesův index odepsal 27,02 bodu a den uzavřel slabší o 0,21 procenta na 12.938,67 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 0,33 procenta na 1357,66 bodu, a zatím pořád zápasí s tím, aby se pevně udržel nad hranicí 1360 bodů. Nejvýraznější ztráty z trojice nejsledovanějších indexů měl ale Nasdaq Composite, který klesl o 0,52 procenta na 2933,17 bodu.

 

V úterý se Dow Jonesův index poprvé od května 2008 krátce vyšplhal nad hranici 13.000 bodů, hned z ní ale sestoupil a nakonec uzavřel výrazně pod ní. V blízkosti čtyřletého maxima se nicméně index pohybuje už tři týdny. Ještě lépe si stojí index Nasdaq Composite, který je nejvýše za posledních zhruba 11 let.

 

Navzdory schválení záchranného programu pro Řecko vyhlídky této zadlužené země například zhoršuje nová statistika o aktivitě v rozsáhlém sektoru služeb v zemích eurozóny. Aktivita se vyvíjí hůř, než se předpokládalo, což vyvolává otázky, zda se řecká ekonomika vůbec bude schopna za takových podmínek vymanit z problémů. Údaje totiž naznačují, že eurozóna patrně směřuje k recesi.

 

Americkým akciím ale nepatrně pomohla statistika z tamního realitního trhu. Vývoj totiž ukazuje na vytrvalé zlepšení, přestože starších domů se v USA ještě zdaleka neprodává tolik jako před nástupem krize.

 

Na devizových trzích v poklesu pokračoval japonský jen, který se vůči dolaru pohybuje v blízkosti sedmiměsíčního minima. Na pokles jeho kurzu má ještě vliv nedávné rozhodnutí japonské centrální banky ještě více uvolnit měnovou politiku. Ve slabším kurzu jenu se ale částečně odrážejí i vysoké ceny ropy. Dolů se vydala i britská libra, neboť se ukázalo, že se britská centrální banka zaobírá myšlenou dalšího posílení odkupu aktiv.

 

Dolar k jenu vystoupil až na 80,41 JPY, kde byl naposledy v polovině loňského července. Později z vrcholu mírně sestoupil na 80,29 JPY, což byl za celý den vzestup o 0,7 procenta. Euro k jenu zpevnilo o 0,8 procenta na 106,40 JPY, zatímco k dolaru se jednotná evropská měna pohybovala kolem 1,3245 USD. Mírně tak oslabila proti hodnotám z úterý, kdy vystoupila až na 1,3293 USD.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK