EK: Eurozónu letos čeká propad o 0,3 procenta, EU bude stagnovat

23.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Evropská komise dnes výrazně zhoršila výhledy evropské ekonomiky pro letošek. Hospodářství eurozóny podle její nové prognózy propadne o 0,3 procenta, ač ještě v listopadu EK předvídala růst o 0,5 procenta. V případě celé Evropské unie bude hrubý domácí produkt letos stagnovat, přestože to v listopadu vypadalo na růst o 0,6 procenta. Recesi pro letošek Brusel čeká u devíti z 27 zemí unie.

 

Největší propad čeká dluhovou krizí těžce zkoušené Řecko, pro které komise čeká pokles o 4,4 procenta. Portugalský HDP klesne o 3,3 procenta.

 

Pokles ale čeká i Itálii a Španělsko, tedy dvě významné evropské ekonomiky, u nichž existují obavy, že by se do nich mohla přenést dluhová nákaza. U Itálie komise předpovídá snížení HDP v letošním roce o 1,3 procenta a u Španělska o jedno procento.

 

"Ačkoli se růst zastavil, vidíme náznaky stabilizace evropské ekonomiky," řekl eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn. Podle něj ekonomická nálada je sice stále na nízkých úrovních, ale stres na finančních trzích polevuje.

 

Největší růst komise předvídá Polsku (+ 2,5 procenta), Litvě (+ 2,3 procenta) a Lotyšsku (+ 2,1 procenta).

 

U Německa, které je klíčovým partnerem pro výrazně proexportně orientovanou českou ekonomiku, Brusel předpokládá růst o 0,6 procenta. Růst by mělo i hospodářství další významné evropské ekonomiky, Francie, a to o 0,4 procenta.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK