Dexia loni prodělala 11,6 miliardy eur, obává se bankrotu

23.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. února (ČTK) - Francouzsko-belgický finanční ústav Dexia loni hospodařil s čistou ztrátou 11,6 miliardy eur (asi 292 miliard Kč), z části kvůli dopadům rozdělení organizační struktury, z části kvůli odpisu řeckých dluhopisů a dalších rizikových investic. Banka, na jejíž záchranu vlády použily peníze daňových poplatníků, se obává, že bude muset vyhlásit bankrot.

Dexia loni v říjnu přijala plán úředníků, který počítal s rozdělením banky a zestátněním její belgické části. Management dnes uvedl, že kvůli vysoké ztrátě banka nevyplatí žádnou dividendu a nepočítá ani, že proplatí kupon takzvaných hybridních dluhopisů.

Agentura Reuters v této souvislosti upozorňuje, že vývoj v Dexii připomíná problémy finančního ústavu Fortis. Ten byl kdysi největší bankou v celém Beneluxu, finanční krize ji ale tak zdecimovala, že banka v říjnu 2008 přistoupila na plán rozdělení. Za celý rok pak vykázala ztrátu asi 28 miliard eur (zhruba 705 miliard Kč). Fortis pořád existuje, stala se z něj ale belgická pojišťovna s názvem Ageas.

Dexia se hodně spálila na řeckých dluhopisech, kvůli nimž loni odepsala kolem 3,4 miliardy eur. V souvislosti s vyčleněním belgické součásti ztratila čtyři miliardy eur, další miliardovou ztrátu jí způsobil i prodej francouzské úvěrové součásti. Banka ale prodávala také špatné investice do hypotečních zástavních listů v USA, což jí během prvního pololetí přineslo ztrátu 2,6 miliardy eur.

Akcie Dexie na burze v Bruselu ráno ztrácely až pět procent, a propadly se tak na 0,20 eura. Později část ztrát smazaly, i tak je ale jejich cena jen zlomkem toho, co před nástupem krize. V roce 2007 se akcie prodávaly v kurzu až 25 eur za kus.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK