Ztráta firmy Deutsche Telekom stoupla kvůli odpisům v USA a Řecku

23.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 23. února (ČTK) - Ztráta německého telekomunikačního gigantu Deutsche Telekom se ve čtvrtém čtvrtletí více než zdvojnásobila na 1,3 miliardy eur (33 miliard Kč) kvůli odpisům souvisejícím s poklesem hodnoty aktivit ve Spojených státech a Řecku. Oznámila to dnes firma.

Tržby společnosti klesly o téměř čtyři procenta na 14,9 miliardy eur. Odpisy u aktivit v USA a Řecku činily 3,3 miliardy eur. Převážily tak nad částkou 2,3 miliardy eur, kterou firma obdržela od amerického operátora AT&T jako kompenzaci za zrušení dohody o koupi její americké divize T-Mobile USA, napsala agentura AP.

AT&T v prosinci odstoupila od nabídky na převzetí divize za 39 miliard dolarů (735 miliard Kč) kvůli odporu ze strany amerických úřadů. Ministerstvo spravedlnosti podalo proti plánované transakci žalobu k federálnímu soudu, protože se obávalo negativních dopadů na hospodářskou soutěž. Transakce by z AT&T udělala největšího provozovatele mobilních sítí na americkém trhu.

Společnost Deutsche Telekom dnes rovněž upozornila na pokračující úbytek pevných linek v Německu a na ostrou konkurenci i obtížné ekonomické podmínky na některých evropských trzích. "Firma v roce 2011 působila v prostředí, které bylo ve všech ohledech náročné. Tato situace se v letošním roce nezmění," uvedl generální ředitel podniku René Obermann.

Deutsche Telekom podniká také v České republice a na Slovensku. Firma je většinovým akcionářem českého telekomunikačního operátora T-Mobile a slovenského Slovak Telekom. Český T-Mobile dnes oznámil, že jeho tržby loni klesly o osm procent na 26,84 miliardy Kč. Provozní zisk se snížil o desetinu na 12,5 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK