Euro stouplo na desetitýdenní maximum vůči dolaru

23.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. února (ČTK) - Euro se během dnešního obchodování vyšplhalo na desetitýdenní maximum vůči dolaru. Překvapivě silné údaje o podnikatelské náladě v Německu převážily nad nepříznivou ekonomickou prognózou Evropské komise.

Jednotná evropská měna v odpoledních hodinách stoupla o 0,4 procenta na 1,3292 USD. Předtím se dostala až na 1,3342 USD, tedy na nejvyšší úroveň od poloviny prosince. Vůči japonskému jenu se euro vyšplhalo až na 106,86 JPY, nejvýše od poloviny listopadu, napsala agentura Reuters.

Institut Ifo dnes oznámil, že podnikatelská nálada v Německu se v únoru již čtvrtý měsíc za sebou zlepšila. Index nálady stoupl na 109,6 bodu, takže překonal očekávání analytiků.

Evropská komise ale výrazně zhoršila výhledy evropské ekonomiky pro letošní rok. Hospodářství eurozóny se podle její nové prognózy propadne o 0,3 procenta místo dříve předpokládaného růstu o 0,5 procenta. V případě celé unie by měl hrubý domácí produkt stagnovat, přestože v listopadu EK počítala s růstem o 0,6 procenta.

Podle analytiků navíc růst eura pravděpodobně omezí rizika související s naplňováním dohody o nové pomoci Řecku. "Vzestupný trend eura se pravděpodobně otočí, protože je stále ještě zapotřebí dokončit dohodu o výměně řeckých dluhopisů soukromými investory," uvedla analytička Ankita Dudaniová ze společnosti RBS.

pmh jw

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK