Chemický gigant BASF loni dosáhl rekordního zisku

24.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 24. února (ČTK) - Německá společnost BASF v loňském roce zvýšila čistý zisk o 36 procent na rekordních 6,2 miliardy eur (155 miliard Kč). Oznámila to dnes firma, která je podle tržeb největším výrobcem chemikálií na světě. Dodala, že počítá s růstem zisku i tržeb také v letošním roce. Překvapila tak analytiky, kteří firmě pro letošek předpovídali pokles.

V samotném čtvrtém čtvrtletí zisk nicméně stoupl pouze o tři procenta na 1,1 miliardy eur kvůli negativním důsledkům zpomalujícího růstu světové ekonomiky. Čtvrtletní tržby stouply o deset procent na více než 18 miliard eur, protože firma zvýšila prodejní ceny, aby kompenzovala stoupající náklady na suroviny. Celoroční tržby vzrostly o 15 procent na 73,5 miliardy eur, napsala agentura AP.

Firma předpokládá, že tržby budou pokračovat v růstu také v letošním roce. "Očekáváme, že světová ekonomika během roku 2012 nabere po umírněném začátku na rychlosti," uvedl generální ředitel podniku Kurt Bock. Upozornil však na přetrvávající nejistotu ohledně dluhových problémů v Evropě a Spojených státech. "Pozitivní podněty pro chemický průmysl budou opět přicházet především z rozvíjejících se trhů," dodal.

Analytici dosud podle agentury Reuters předpokládali, že tržby společnosti BASF letos klesnou o téměř pět procent a provozní zisk o osm procent. "Pozitivní podnikový výhled pro světovou ekonomiku i samotnou firmu BASF je překvapivý," uvedl analytik Peter Spengler ze společnosti DZ Bank.

pmh pba

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK