Fiat možná uzavře dva italské závody, pokud selžou exportní plány

24.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 24. února (ČTK) - Italský výrobce automobilů Fiat bude kvůli přetrvávající slabé poptávce v Evropě možná nucen uzavřít dvě z pěti domácích továren, pokud se nenaplní plány na export do Spojených států. Uvedl to generální ředitel společnosti Sergio Marchionne v rozhovoru pro italský list Corriere della Sera.

"Poptávka po osobních automobilech v Evropě zůstane celkem dlouhou dobu nízká. Minimálně do roku 2014," předpověděl Marchionne.

Fiat loni získal většinový podíl v americkém partnerovi Chrysler. Marchionne upozornil, že továrny Chrysleru v USA již pracují na plný výkon, ale přesto nestačí plně uspokojit tamní poptávku. Italské továrny Fiatu tak podle něj mají prostor pro export do USA.

Automobilka Fiat v loňském roce více než zdvojnásobila čistý zisk na 1,3 miliardy eur (32,5 miliardy Kč). Chrysler se loni poprvé od roku 1997 dostal do černých čísel. Vydělal 183 milionů dolarů (3,4 miliardy Kč) po ztrátě 652 milionů dolarů v roce 2010.

Předseda Fiatu John Elkann již koncem minulého měsíce upozornil, že letošní pokles evropského automobilového trhu vyžaduje přehodnocení strategie podniku. Dodal, že nynější dluhová krize v Evropě je "ještě větší" než finanční krize z let 2008 a 2009.

Ve spojených státech by měl prodej automobilů podle nové prognózy poradenské společnosti LMC Automotive v letošním roce stoupnout o více než devět procent na 14 milionů vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK