Jen kvůli prodejům japonských exportérů klesá k dolaru i euru

24.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. února (ČTK) - Japonský jen dnes oslabil na několikaměsíční minima vůči dolaru i euru kvůli prodejům japonských exportérů. Euro naproti tomu pokračuje v posilování i k dolaru, ke kterému stouplo nejvýše za dva a půl měsíce. Euru pomáhají změny pozic investorů po schválení pomoci pro Řecko a nejnovější statistika z Německa.

V 18:10 SEČ japonský jen vůči dolaru klesl o 1,13 procenta na 80,88 JPY a ocitl se nejníže od července 2011. K euru oslabil o 1,8 procenta na 108,90 JPY a byl nejníže za tři a půl měsíce. Euro vůči dolaru stouplo o 0,7 procenta na 1,3463 USD, napsala agentura Reuters.

Dolar od počátku tohoto měsíce stoupl k jenu již o pět procent. Americké měně pomohlo uvolnění měnové politiky japonskou centrální bankou a pokles přebytku bilance běžného účtu Japonska, ke kterému přispěl růst cen ropy.

Euro prodloužilo své zisky ze čtvrtka, ke kterým evropské měně pomohly zprávy z Německa. Podnikatelská nálada v Německu se podle mnichovského institutu Ifo v únoru zlepšila a překonala odhady analytiků. To by mohlo znamenat, že největší evropská ekonomika nabírá tempo a mohla by se vyhnout recesi. Zpráva přiměla investory rušit předchozí sázky na pokles měny.

Obavy o další vývoj ekonomiky eurozóny se však podle analytiků z trhu zcela nevytratily. Přispělo k tomu i varování Evropské komise, že eurozóna směřuje do recese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK