G20 se zatím nedohodne na zvýšení zdrojů MMF pro dluhovou krizi

24.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mexiko 24. února (ČTK) - Finanční činitelé skupiny největších ekonomik světa G20 se o tomto víkendu nebudou schopni dohodnout na zvýšení finančních zdrojů Mezinárodního měnového fondu (MMF), jichž by se mohlo využít ke zmírnění dluhové krize v eurozóně. Řekl to dnes v první den schůzky ministrů financí a šéfů centrálních bank G20 mexický ministr financí José Antonio Meade.

"Tento proces je stále příliš v zárodku na to, abychom mohli začít diskutovat o konkrétních způsobech a objemech," řekl Meade, který hostí víkendovou finanční schůzku v mexické metropoli.

Světové ekonomické mocnosti použily platformu G20 ke koordinaci reakce na finanční krizi v roce 2008 a nyní se skupina zaměřuje na pomoc při řešení dluhové krize zemí eura. Evropa doufá, že země G20 brzy přislíbí zvýšit zdroje MMF, řada členských zemí ale trvá na tom, aby Evropa nejprve posílila své obranné mechanismy, to znamená zvýšila kapacitu Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Evropští lídři by o této věci měli jednat příští týden.

Některé země ale vyzývají G20, aby alespoň nastínila mechanismy, jimiž by se pomoc uskutečňovala. "Nečekáme, že k dohodě o MMF dospějeme právě tady, chceme ale, aby komuniké ze schůzky obsahovalo konkrétní vyjádření o mechanismech, které by se mohly k navýšení zdrojů MMF použít," řekl agentuře Reuters nejmenovaný brazilský činitel.

MMF chce získat navíc až 600 miliard dolarů (11,1 bilionu Kč), které by použil ke zmírnění dopadů dluhové krize eurozóny. Plán však naráží na neochotu řady zemí včetně USA nebo Kanady, které nejprve požadují razantní akce od Evropy. Proti posílení kapacity ESM se ale zatím staví Německo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK