G20 směřuje k dubnovému sjednání globálního balíku pro eurozónu

26.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mexiko 26. února (ČTK) - Nejvyšší finanční činitelé skupiny největších světových ekonomik G20 se dnes zřejmě domluví na tom, že v dubnu vypracují dohodu o druhém globálním záchranném balíku proti šíření dluhové krize v eurozóně. Sjednání takové dohody musí předcházet z evropské strany posílení vlastních záchranných fondů. Německo, které je pro to rozhodující, dalo nyní najevo, že na tento krok přistoupí.

Celkově se ve druhém globálním balíku s účastí Mezinárodního měnového fondu (MMF) počítá se sumou téměř dvou bilionů dolarů, což by byla dosud největší globální akce. V roce 2008 mobilizovala G20 na podporu světové ekonomiky, zasažené finanční krizí a hlubokou recesí, bilion dolarů.

Evropský komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn v sobotu na třídenní schůzce G20 v Mexiku prohlásil, že eurozóna se na posílení kapacit stálého Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) a zbývajících zdrojů dočasného Evropského fondu finanční stability (EFSF) dohodne v březnu. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble poté řekl, že německá vláda o této věci rozhodne během příštího měsíce, a naznačil, že dá posílení "eurovalu" zelenou.

"Můžete rozhodně počítat s tím, že pokud německá vláda takové rozhodnutí přijme, dostane k tomu nezbytný souhlas v německém Spolkovém sněmu," řekl Schäuble na tiskové konferenci na závěr druhého dne jednání. Dodal, že to určitě bude před dubnovým pololetním zasedáním MMF, kde se má o této věci znovu jednat.

V Evropě je největší překážkou zvýšení kapacit záchranných fondů právě Německo. Berlín dosud pro posílení eurovalu neviděl důvod a odkazoval na to, že situace na finančních trzích se zlepšuje.

MMF žádá, aby mu jednotlivé členské země zvýšily finanční zdroje asi o 600 miliard dolarů (11,1 bilionu Kč). Tím by se kapacita fondu zvýšila téměř na trojnásobek z nynějších 358 miliard dolarů. Sloučením dočasného a trvalého záchranného fondu eurozóny by Evropa získala další zhruba bilion dolarů a otevřely by se dveře pro to, aby svými penězi přispěly do globálního balíku Spojené státy, Kanada, Japonsko nebo Čína.

Podle činitelů G20 však dnes skupina nehodlá zmírnit tlak na Evropu signalizováním, že zvýšení zdrojů MMF je už hotovou věcí. Dnešní závěrečné komuniké bude podle zdrojů agentury Reuters pouze konstatovat, že přední světové ekonomiky budou znovu jednat o otázce zdrojů MMF v dubnu, a žádný konkrétní termín v něm uveden nebude.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK