Národní rozpočtová rada by měla patřit pod NKÚ, uvedl Stanjura

26.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. února (ČTK) - Budoucí Národní rozpočtová rada by podle představ ODS měla mít tři členy a organizačně a právně spadat pod Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), uvedl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce ale podotkl, že politické strany se zatím na konkrétní podobě instituce, která má hlídat například dopady zákonů na státní rozpočet, definitivně nedohodly.

"Nám přišel z těch stávajících institucí nejlepší NKÚ," řekl předseda poslaneckého klubu občanských demokratů. Je to podle něj lepší řešení než začleňovat úřad rady do struktury České národní banky nebo do rámce některého z ministerstev. Kontrolní úřad je podle něj prostředí, které "odpovídá kontrole a vývoji ekonomiky".

Je také zbytečné a neefektivní vytvářet speciální právnickou osobu pro deset či patnáct zaměstnanců rady a několik jejích členů, uvedl předseda poslaneckého klubu. Zdůraznil, že na konkrétní podobě rady nejsou strany dohodnuty - liší se i představy o počtu členů, kdy ODS navrhuje jen tři, kdežto například ČSSD prosazuje pět odborníků.

"Je naší snahou posílit nezávislé posuzování rozpočtových programů jednotlivých politických stran, státních rozpočtů," připomněl Stanjura.

Úřad vlády loni na podzim předložil do připomínkového řízení návrh zákona, na základě kterého by Národní rozpočtová rada měla vzniknout. Jako poradní orgán vlády by měla vyhodnocovat dopady legislativních opatření na státní rozpočet a veřejné finance. V návrhu se počítalo s tím, že rada bude součástí úřadu vlády.

jd dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK