Pojišťovny evidují kvůli oblevě zatím desítky škod

26.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. února (ČTK) - Tuzemské pojišťovny zatím evidují kvůli víkendové oblevě a následným záplavám několik desítek škod za miliony korun. Většinou jde o zaplavené sklepy domů, garáže a studny. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pojišťovnami. Nárůst hlášených škod očekávají v pondělí, celkově by jich mělo být v souvislosti se záplavami několik stovek.

 

"V tento okamžik evidujeme jen několik málo nahlášených škod z velké vody, hlavně z Libereckého, Olomouckého a Jihomoravského kraje. Jde o menší škody hlášené z pojištění nemovitostí či domácností. Nejčastěji šlo o zatopené sklepní prostory, ale také zahrady, studně či garáže," uvedl mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral. Podle něj nejde o žádnou kalamitu, ale počet škod po víkendu určitě poroste. "Lidé totiž mnohdy hlásí majetkové škody až s několikadenním zpožděním. Odhadujeme, že celkem nám klienti z víkendové velké vody nahlásí několik stovek škod," dodal.

Allianz pojišťovnu během víkendu zatím kontaktovalo zhruba 20 poškozených. "Největší nápor volajících očekáváme v pondělí dopoledne, kdy nám lidé ohlásí škody z víkendu. Nebudou pouze ze záplav, ale také z rekreačních chat a chalup, na která se jejich majitelé dostali teprve nyní, s oblevou. V souvislosti s očekávanou ledovkou se pravděpodobně také zvýši i počty hlášení od motoristů, kterým uklouzne auto," uvedl mluvčí Allianz pojišťovny Václav Bálek.

Pojišťovně Kooperativa prozatím klienti nahlásili 11 povodňových škod, za zhruba 500.000 Kč. "Tyto škody zatím nepředstavují žádnou velkou kalamitu. Předpokládáme, že většinu škod nám klienti budou hlásit až na začátku příštího týdne," uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Podle odhadů Generali pojišťovny bude mít tající sníh a s ním související povodňová aktivita na svědomí desítky škod v řádech milionů korun. "Nejvíce hlášení očekáváme v průběhu příštího týdne z Plzeňska, Liberecka, Českolipska a jižní Moravy, především pak Brněnska," řekl ČTK mluvčí Generali Jiří Cívka.

Vytopené prostory je podle něj nejprve nutné vyklidit a vysušit. Teprve poté je možné začít se sčítáním škod. "Vzhledem k tomu, že klienti hlásí živelní škody s tři a vícedenním zpožděním, lze další upřesnění jejich výše očekávat ve středu," dodal.

Rovněž ČSOB Pojišťovna v souvislosti s víkendovou povodňovou situací zaznamenala prvních několik hlášení pojistných událostí. Většinou prý jde o zatopené sklepy.

sos dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK