Věřitelé mají oznámit účast v řecké výměně dluhopisů do 8. března

26.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 26. února (ČTK) - Řecko žádá soukromé věřitele, aby oznámili svou účast na výměně dluhopisů v rámci výrazného snížení řeckého státního dluhu do 8. března. Plyne to podle agentury Reuters z dokumentů, které vymezují podmínky řecké nabídky.

Řecká vláda v pátek oficiálně předložila soukromým věřitelům nabídku na dosud největší oddlužení v historii formou výměny státních dluhopisů za nové s nižší hodnotou a delší splatností. Banky a další soukromí věřitelé v rámci transakce přijdou zhruba o 107 miliard eur (2,7 bilionu Kč) a celkový řecký dluh by se měl snížit na 250 miliard eur.

Seškrtání řeckých dluhů je klíčovou podmínkou toho, aby se do roku 2020 snížilo zadlužení země z nynějších více než 160 procent na 120,5 procenta hrubého domácího produktu. Výměna dosavadních státních dluhopisů je součástí druhého záchranného programu pro Řecko v hodnotě 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč), jehož podmínky schválili ministři financí eurozóny v úterý. Díky němu by se Řecko mělo vyhnout neřízenému bankrotu.

Dokumenty uvádějí, že termín vyjádření se může v případě potřeby prodloužit. Vláda v minulých dnech uváděla, že musí celou transakci dokončit do 12. března. Nové peníze od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF) Řecko potřebuje nejpozději do 20. března, kdy má splatit dluhopisy v hodnotě asi 14,5 miliardy eur.

Součástí zákona o výměně dluhopisů je doložka o společném postupu (CAC), která stanoví, že pokud se k výměně přihlásí dvě třetiny držitelů dluhopisů, budou ji muset přijmout i ostatní investoři. Atény doufají, že k výměně dobrovolně přistoupí 85 až 90 procent věřitelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK