Ahold expanduje v internetovém prodeji v Nizozemsku

27.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 27. února (ČTK) - Nizozemská maloobchodní společnost Ahold expanduje v oblasti internetového prodeje nepotravinářského zboží. Ahold, který působí i v České republice, dnes oznámil, že koupil za 350 milionů eur (8,8 miliardy Kč) největší internetový obchod v Nizozemsku bol.com od investičních firem Cyrte Investments a NPM Capital.

Bol.com prodal loni více než 17 milionů produktů, včetně knih, spotřební elektroniky a hraček. Ahold je nyní největším internetovým prodejcem potravin v Nizozemsku a díky akvizici se stane jedničkou i v nepotravinářském zboží. Transakce by měla mít okamžitý pozitivní vliv na hospodaření Aholdu a dokončena má být ve druhém čtvrtletí.

Ahold vlastní největší řetězec supermarketů v Nizozemsku Albert Heijn. Zhruba 60 procent tržeb firmy však pochází ze Spojených států, kde vlastní řetězce Stop & Shop a Giant.

Bol.com spustil provoz v roce 1999 a je nejnavštěvovanější maloobchodní internetovou stránkou v zemi s více než 3,4 miliony aktivních uživatelů. Tržby firmy loni činily 355 milionů eur.

Bol.com bude divizí Aholdu a jeho pátou maloobchodní značkou v Nizozemsku, kde vlastní dále obchody Etos, Gall & Gall a albert.nl. Ahold chce postupně využít zkušenosti s internetovým prodejem firmy i v dalších divizích a zemích. Současné vedení internetové firmy zůstane ve svých funkcích, napsaly agentury AP a Reuters.

Tržby Aholdu loni stouply o 2,5 procenta na 30,3 miliardy eur. V USA stouply o 6,6 procenta a v Nizozemsku o 4,2 procenta. V České republice a na Slovensku tržby firmy loni vzrostly o 4,8 procenta na 1,7 miliardy eur. Ahold Czech Republic v Česku provozuje zhruba 280 supermarketů a hypermarketů Albert a patří mezi největší obchodníky v zemi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK