Ekonomičtí minstři se shodli na zmrazení výdajů v rozpočtu

27.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ekonomičtí ministři se na dnešní poradě shodli, že v letošním roce budou v státním rozpočtu zmraženy výdaje za zhruba 23 miliard korun. V dalších letech panuje shoda na zvýšení DPH nebo omezení růstu důchodů společně se zvýšením daní bohatým. Zároveň chce vláda připravit balík prorůstových opatření. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval premiér Petr Nečas.

 

"Pro letošní rok počítáme pouze s vázáním výdajů tak, abychom udrželi schodek rozpočtu a deficit veřejných financí odpovídal 3,5 procenta HDP," uvedl premiér. Pro další roky je podle něj většina ministrů přesvědčena, že není možné udržet parametry vývoje veřejných financí bez dvou robustních opatření. "Na straně příjmů to je úprava sazeb DPH a na straně výdajů je to debata o valorizaci penzí, včetně možnosti zmrazit dočasně důchody na dva až tři roky," uvedl premiér.

V případě, že by nakonec vláda v dalších letech přistoupila k dočasnému zmrazení důchodů, doprovázelo by to i dočasné zvýšení daně z příjmu vysokopříjmových skupin.

U úpravy DPH je podle něj možné přikročit k několika variantám. "Možné je zavedení jednotné sazby DPH na 19 nebo 20 procentech, s možnou výjimkou na knihy a léky. Možná je i debata o zachování dvou sazeb," uvedl premiér. Cílem tohoto opatření je zvýšit příjmy rozpočtu o 18 až 20 miliardy korun.

Navrhovaná opatření souvisí s tím, že v roce 2013 bude podle MF kvůli dodržení schválených schodků rozpočtu nutno ušetřit proti současným návrhům 42,4 miliardy Kč a v roce 2014 již 84,4 miliardy korun. Státní rozpočet pro letošek počítá se schodkem 105 miliard korun. MF přitom na základě nových ekonomických odhadů počítá s propadem daňových příjmů ve srovnání se schváleným návrhem o 14,2 miliardy korun a s propadem příjmů na sociálním pojištění o 9,4 miliardy korun.

Pro rok 2013 počítá MF se schodkem rozpočtu 100 miliard korun a v roce 2014 s deficitem 70 miliard korun.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK