Veletrhy Brno měly loni vyrovnané hospodaření

27.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 27. února (ČTK) - Jednička českého výstavnictví společnost Veletrhy Brno se poprvé od začátku hospodářské krize vymanila ze ztráty. V loňském roce hospodařila se ziskem 19.000 korun. Novinářům to dnes řekl generální ředitel firmy Jiří Kuliš. Obrat společnosti loni činil 1,14 miliardy korun. Letos firma plánuje zisk 135 milionů.

Podle Kuliše má na výsledku hospodaření podíl úsporný konsolidační program. Firmě oproti minulým letům přibyly tržby 40 milionů korun díky novým výstavním akcím jako Amper nebo veletrh hraček Itea. Obě akce do Brna převedl konkurenční Terinvest. "Oproti plánu se podařilo snížit režijní náklady o 110 milionů korun. Získali jsme i z prodeje katalogové reklamy," doplnil Kuliš. Konečný výsledek hospodaření podle něj snížily vytvořené účetní opravné rezervy ve výši 20 milionů korun.

Firma chce být v zisku i letos. Měl by dosáhnout asi 135 milionů korun. Jedním z důvodů je plánovaný prodej pavilonu D Jihomoravskému kraji. V pavilonu, který Veletrhy Brno příliš nevyužívají, má vzniknout Moravian Science Centre na propagaci vědy.

Veletrhy Brno mají asi 350 zaměstnanců. Je to zhruba o 200 méně než před hospodářskou krizí. Kuliš dnes nechtěl říci, zda firma plánuje další propouštění. Podnik chce co nejvíce činností zajišťovat externí spoluprací, uvedl pouze. O razantní změny podle něj nepůjde. Uvedl také, že firma ročně vydá asi 200 milionů na provoz areálu. Podle něj se bude zejména těmito náklady v budoucnu zabývat.

Loni se na brněnském výstavišti konalo 33 veletržních akcí, které firma sama organizovala. Na výstavišti hostovalo další 39 projektů. Pronajatá výstavní plocha přesáhla 650.000 metrů čtverečních. Na výstaviště přišlo téměř 900.000 návštěvníků z 89 zemí. Počet vystavovatelů přesáhl 7000, čtvrtinu tvořily zahraniční firmy.

Veletrhy Brno zasáhla hospodářská krize zejména v roce 2009. Firmy začaly na výstavách šetřit. Tento trend se projevuje i na některých akcích, které firma pořádala loni. Veletrhy například zrušily výstavu pohřebnictví Venia, protože o ni nebyl zájem. Kdysi velmi oblíbený veletrh informačních technologií Invex skončil už v roce 2008. Následovalo jej odborné Invex Forum, které loni z kalendáře veletržních akcí také vypadlo. Předloni Veletrhy zrušily výstavu spotřební techniky Digitex a fotografické techniky Interkamera. Některé jiné tradiční výstavní akce změnily svou podobu.

Veletrhy Brno hledají za zrušené projekty náhradu. Na letošní rok připravily několik nových akcí. Dvě se budou týkat finančních služeb, další povodní. První z nich se uskuteční na jaře. V březnu se na brněnské výstaviště sjedou zájemci o franšízy. Dalším novým projektem bude veletrh Moje peníze. Lidé mají prostřednictvím této akce získat lepší přehled například v nabídce bankovních ústavů. Akce má poskytnout lidem prostor v orientaci v oblasti osobních investic a dalších finančních služeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK