NABE:Ekonomové letos čekají zrychlení růstu v USA na 2,4 procenta

27.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. února (ČTK) - Ekonomové očekávají, že hospodářský růst ve Spojených státech letos zrychlí na 2,4 procenta z předpokládaných 1,6 procenta v loňském roce. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnila Národní asociace podnikových ekonomů (NABE).

Prognóza hospodářského růstu pro letošní rok tak zůstává stejná jako v předchozím listopadovém průzkumu. Ekonomové nicméně zlepšili výhled pro trh práce, výstavbu nových domů i podnikatelské výdaje.

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech by letos podle nového průzkumu měla činit pouze 8,3 procenta namísto dříve předpokládaných 8,9 procenta. V příštím roce by se měla snížit na 7,8 procenta. Ekonomové však zhoršili odhad letošního růstu exportu na 4,6 procenta z 6,1 procenta, napsala agentura AP.

Prezident Federální rezervní banky v St. Louis James Bullard minulý týden v rozhovoru ve finanční televizi CNBC uvedl, že americká ekonomika je zřejmě v lepším stavu, než se doposud zdálo. V letošním roce by podle něj mohla vykázat růst až o tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK