Euro kleslo vůči dolaru, mohlo by těžit z levných úvěrů od ECB

27.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. února (ČTK) - Euro dnes oslabilo vůči americkému dolaru, udrželo se však nedaleko 2,5měsíčního maxima. Podle analytiků by jednotnou evropskou měnu mohla podpořit blížící se nabídka levných úvěrů od Evropské centrální banky (ECB).

Euro odpoledne kleslo o 0,5 procenta na 1,3392 USD. Minulý týden se vyšplhalo až na 1,3486 USD, tedy na nejvyšší úroveň od první poloviny prosince. Vůči japonskému jenu dnes dolar stoupl na nové devítiměsíční maximum 81,61 JPY. Později však o své zisky přišel a vykazoval pokles o půl procenta na 80,51 JPY, napsala agentura Reuters.

ECB ve středu v rámci programu LTRO opět nabídne komerčním bankám neomezený objem levných tříletých úvěrů. Při prosincovém tendru si 523 bank celkově půjčilo téměř 490 miliard eur (zhruba 12 bilionů Kč). "Velký objem LTRO by mohl být pro euro pozitivní," uvedl analytik Richard Falkenhall z firmy SEB.

Gavin Friend ze společnosti nabCapital předpověděl, že jednotná evropská měna se díky nabídce levných úvěrů, optimismu ohledně Řecka a lepším údajům o světové ekonomice během několika příštích týdnů vyšplhá k 1,37 až 1,38 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK