Zisk Audi loni stoupl o 69 procent na rekord

01.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 1. března (ČTK) - Německý výrobce luxusních vozů Audi vykázal v loňském roce rekordní zisk i prodej aut. Zisk společnosti stoupl o 69 procent na 4,4 miliardy eur (109,4 miliardy Kč). Firma, která je stejně jako česká Škoda Auto součástí koncernu Volkswagen, to uvedla v dnešním prohlášení.

Tržby se zvýšily o téměř čtvrtinu na 44 miliard eur. Provozní zisk stoupl o 60 procent na 5,34 miliardy eur. Audi loni prodala rekordních 1,3 milionu vozů.

Automobilka dodala, že v letošním roce očekává provozní zisk na zhruba stejné úrovni jako loni. Důvodem je očekávaný růst nákladů a pokračující dluhová krize v eurozóně, která má dopad na poptávku. Přesto firma očekává, že by se jí mohlo podařit splnit její cíl prodeje o o rok dříve. Podle současného cíle hodlá zvýšit svůj prodej na 1,5 milionu vozů do roku 2015.

Audi loni zaznamenala vysoký růst prodeje aut na všech trzích a Čína se poprvé stala největším trhem automobilky. Prodej v Číně loni stoupl o 37 procent, v Evropě o 12,1 procenta a v USA o 15,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK