Růst polské ekonomiky ve 4. čtvrtletí mírně zrychlil na 4,3 pct

01.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 1. března (ČTK) - Růst polské ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku mírně zrychlil. Hrubý domácí produkt se zvýšil podle prvního předběžného odhadu o 4,3 procenta po růstu o 4,2 procenta ve třetím čtvrtletí. Za celý loňský rok ekonomika expandovala také o 4,3 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil polský statistický úřad.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali za čtvrté čtvrtletí růst o 4,2 procenta. Investice v posledních třech měsících roku stouply meziročně o 10,3 procenta po růstu o 8,5 procenta ve třetím čtvrtletí. Domácí poptávka vzrostla o 3,3 procenta, což bylo o 0,1 procentního bodu více než předešlé tři měsíce.

"Je zde šance, že růst HDP (ve 2012) bude vyšší než 2,5 procenta, může být kolem tří procent," komentovala zprávu členka měnového výboru polské centrální banky Anna Zielinská-Glebocká. Podle ní je větší pravděpodobnost, že banka ponechá úrokové sazby beze změny nebo je zvýší, než že by je snížila.

Polská ekonomika rostla ve čtvrtletí nejrychleji ze zemí visegrádské čtyřky. V České republice se HDP meziročně zvýšil jen o 0,5 procenta a v Maďarsku o 1,4 procenta. Slovenská ekonomika v posledním čtvrtletí minulého roku zrychlila na 3,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK