Škoda Electric dodá do Číny výzbroj pro metro za půl miliardy Kč

01.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 1. března (ČTK) - Kontrakt na dodávku kompletní trakční výzbroje pro 23 pětivozových jednotek metra pro čínské město Su-čou za víc než půl miliardy korun podepsala ve středu v Číně plzeňská Škoda Electric, dceřiná společnost Škody Transportation. První zařízení dodá letos v říjnu, zbytek do března 2014, informovala dnes ČTK mluvčí Škody Transportation Lubomíra Černá.

Součástí smlouvy je i opce na dalších 15 souprav. "Tento úspěch je pro nás velmi důležitý, protože Čína je prudce se rozvíjející trh s velkým potenciálem a představuje pro nás další obchodní příležitost," řekl předseda představenstva Škody Transportation Tomáš Krsek. Zakázku v Číně získalo konsorcium Škoda Electric a Kingway Transportation. Kontrakt zahrnuje 23 kompletních výzbrojí metra včetně motorů s převodovkami a nadřazeného řízení vlaku.

Firma vyhrála loni v létě výběrové řízení mezi dalšími uchazeči prý především díky technickému řešení. Dodávka na atraktivní trh s možností dalších zakázek donutila firmu vyvinout zcela nové zařízení. Čínské metro totiž využívá napájení 1500 voltů, což dosud plzeňská firma nedělala, řekl ČTK loni v listopadu generální ředitel Škody Electric Jaromír Šilhánek.

Soupravy budou jezdit v šestimilionovém městě Su-čou ležícím asi sto kilometrů od Šanghaje. Město staví nové metro. Plzeňská dodávka bude pro druhou linku o délce přes 26 kilometrů, město plánuje ještě další dvě trasy metra, uvedl už dříve Šilhánek.

Dodávaná jednotka se bude skládat ze tří motorových a dvou vlečných vozů s maximální rychlostí 90 kilometrů za hodinu. Na jednu soupravu metra připadne celkem 12 motorů, které též dodá Škoda Electric.

Škoda Electric nedávno podepsala kontrakt v hodnotě dvou miliard korun na dodávku kompletního elektrického a mechanického pohonu pro 80 čtyřnápravových elektrických lokomotiv pro turecké dráhy. Asijský trh je pro firmu velmi atraktivní, získala na něm už několik lukrativních obchodů, zejména v Koreji. Pro Hyundai Rotem zahajuje výrobu kompletních elektrických pohonů pro "lehké metro" bez obsluhy pro třetí největší jihokorejské město Incheon, což je kontrakt za téměř 400 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK