Koruna stagnuje vůči euru a k dolaru klesla o více než 10 haléřů

02.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká měna stagnuje vůči evropské měně, zatímco vůči americké oslabila. Podle údajů Patria Online byla koruna v 10:30 k euru o haléř silnější na 24,76 Kč/EUR a k dolaru klesla o 12 haléřů na 18,70 Kč/USD.

 

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance dnes určuje směr měn v regionu hlavně zájem o riziková aktiva, který je v těchto dnech zvýšený. Koruna si drží čtvrteční zisky a maďarský forint s polským zlotým podle něj ráno prodělaly mírnou korekci. "Maďarský premiér dnes prohlásil, že návrh na přerušení peněžních toků z kohezních fondů nakonec nebude pro zemi znamenat ztrátu peněz. Bilance maďarského zahraničního obchodu za prosinec byla revidována směrem dolů. Tyto události ale těžko budou mít na forint nějaký vliv," doplnil Vlk.

Dolar vůči euru posílil na 1,3244 USD/EUR. "Efekt nových peněz z Evropské centrální banky (ECB) dál sráží rizikové prémie u dluhopisů a také zvedá poptávku po akciích či ropě. Celkově tak podporuje riziková aktiva, ovšem s výjimkou eura. Tam totiž naopak působí o něco přísnější americká centrální banka (Fed) a faktor posunu v politice Fedu a ECB má nyní větší vliv než pokles rizikových prémií," dodal Vlk.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK