Japonsko podle médií získá majoritu v majiteli Fukušimy

02.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. března (ČTK) - Japonská vláda by měla získat majoritní podíl v energetické firmě Tokyo Electric (TEPCO), která je majitelem jaderné elektrárny Fukušima, výměnou za finanční pomoc ve výši zhruba jednoho bilionu jenů (229,1 miliardy Kč). Píše o tom dnes japonský list Asahi, který se odvolává na zdroje blízké vládě a vládní straně. Dohoda by byla politickým vítězstvím pro ministra obchodu, který se snaží dosáhnout reformy kdysi mocné energetické společnosti.

Ministr obchodu Jukio Edano a TEPCO se již delší dobu dohadují o tom, jak velká rozhodovací a řídící práva dostane stát výměnou za pomoc, která má být největší státní záchranou firmy mimo bankovní sektor na světě. Vláda se podle Asahi snaží získat v TEPCO 51 procent volebních práv, aby mohla zavést reformy v problémové společnosti.

TEPCO je klíčovým dodavatelem elektrické energie v Japonsku. Elektřinu dodává zhruba 45 milionům lidí, což je více než třetina japonské populace. Kromě hlasovacích práv by vláda měla rovněž obdržet konvertibilní akcie bez hlasovacích práv. Pokud by tyto akcie byly přeměněny na hlasovací, měla by vláda ve firmě až dvoutřetinový podíl, dodal Asahi.

Podle japonských zákonů akcionáři s majoritním podílem hlasovacích práv mohou rozhodovat o členech správní rady. Ti, kteří mají dvoutřetinový podíl, mohou rozhodovat o velkých manažerských záležitostech, včetně fúzí. Více než dvoutřetinový podíl dává akcionáři právo veta.

Firma TEPCO již v minulosti uvedla, že si chce udržet nezávislost jako soukromá firma. Firma nebyla k zastižení, aby se ke zprávě listu vyjádřila, napsala agentura Reuters.

Elektrárnu Fukušima na severovýchodě Japonska loni v březnu zničilo silné zemětřesení a následná vlna cunami. Ze zařízení uniklo větší množství radioaktivity, což z havárie elektrárny učinilo největší jadernou katastrofu od dubna 1986, kdy explodovala elektrárna v ukrajinském Černobylu. TEPCO bude muset vyčistit zamořené území a vyplatit obrovské odškodné lidem v okolí elektrárny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK