Růst italské ekonomiky loni zpomalil, veřejný dluh stoupl

02.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 2. března (ČTK) - Růst italské ekonomiky loni zpomalil na 0,4 procenta z 1,8 procenta v roce 2010. Veřejný dluh se vyšplhal na nejvyšší úroveň za 15 let. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů italského statistického úřadu.

Rozpočtový schodek loni klesl na 3,9 procenta hrubého domácího produktu z předloňských 4,6 procenta. Veřejný dluh stoupl na 120,1 procenta HDP z předchozích 118,7 procenta HDP. Dostal se tak nejvýše od roku 1996.

Statistický úřad již minulý měsíc uvedl, že v samotném čtvrtém čtvrtletí italská ekonomika klesla o 0,7 procenta. Itálie se tak vrátila do hospodářské recese, která je obvykle definována jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Italská centrální banka předpokládá, že v celém letošním roce ekonomika klesne o zhruba 1,5 procenta. To by mohlo zkomplikovat plány italské vlády, která letos hodlá snížit rozpočtových schodek na 1,6 procenta HDP a v příštím roce dosáhnout vyrovnaného rozpočtu. "Vyhlídky na vyrovnaný rozpočet v roce 2012 nejsou příliš spolehlivé," uvedla analytička Sara Signoriniová z milánského institutu Ref.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK