Řecký rozpočet byl v lednu v deficitu, finance se ale prý zlepší

02.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rozpočet řecké ústřední vlády se v lednu dostal do deficitu 490 milionů eur (asi 12,1 miliardy Kč). O rok dříve byl v přebytku, který činil 154 milionů eur. Za zhoršením stavu veřejných financí jsou dopady hluboké recese, která teď v Řecku vstupuje do pátého roku. Ministerstvo financí nicméně uvedlo, že Řecko splní slib a zlepší finance tak, jak slíbilo.

 

Statistický odbor ministerstva sdělil, že celkové příjmy v lednu dosáhly 4,87 miliardy eur (asi 120,3 miliardy Kč). To je sice o trochu lepší výsledek, než s jakým vláda počítá ve své nejnovější prognóze, zároveň je to ale citelný pokles proti příjmům 5,12 miliardy eur z loňského ledna. V propadu se projevil výpadek jednorázového příjmu firemních daní a částečně také dopady nižších spotřebních daní.

Hospodářská recese v Řecku přispěla k výraznému růstu nezaměstnanosti, která se dostala nad 20 procent. Blíží se tak rekordu, který v Evropské unii drží Španělsko. Řecko doplácí i na pokles výběru daně z obratu, což je patrně výsledek tvrdých úsporných opatření. Ta řadové občany nutí, aby ještě víc šetřili na výdajích.

Podrobnější pohled na řeckou statistiku ukazuje, že rozpočet byl v lednu pořád ještě v primárním deficitu. Ten se definuje jako čistá ztráta bez započtení plateb úroků. Za leden primární deficit činil asi 33 milionů eur (zhruba 815,4 milionu Kč).

Data o lednovém deficitu nezahrnují další části vládních účtů, k nimž se přihlíží, když mezinárodní věřitelé Řecka vyhodnocují stav jeho veřejných financí.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK