Část Německa chce zpřísnit daňovou dohodu se Švýcarskem

02.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Část německých spolkových zemí, v nichž vládnou většinou opoziční sociální demokraté, má výhrady proti daňové smlouvě mezi Německem a Švýcarskem. Smlouva je podle nich příliš tolerantní vůči lidem, kteří využívají bankovní konta ve Švýcarsku, aby se vyhnuli placení daní doma v Německu.

 

Zástupci obou zemí smlouvu podepsali už loni. Kritici v Německu tvrdí, že je třeba smlouvu změnit tak, aby byla přísnější. Podle agentury Reuters dokonce hrozí, že kvůli výhradám by smlouvu nemusela schválit horní komora německého parlamentu.

Smlouvu loni podepsali ministři financí a mimo jiné je v ní sjednáno, že identita většiny klientů zůstane důvěrná. Předpokládá se také, že budoucí příjem z investic bude zdaněn sazbou 26,375 procenta. Země, v nichž vládne opoziční SPD, chtějí sazbu daně zvýšit na 35 procent. Tím by se přiblížila dani, která se platí v Německu.

Koaliční vláda kancléřky Angely Merkelové nemá v horní komoře parlamentu většinu. Pokud má být ale smlouva schválena, musí projít i horní komorou, takzvanou Spolkovou radou.

Švýcarský ministr zahraničí Didier Burkhalter předtím řekl, že je optimistou a doufá, že jeho země dohody s Německem dosáhne. Výhrady proti dohodě má přitom i Evropská unie. Ministr řekl, že Švýcarsko musí brát v potaz i zájmy Německa v EU. Brusel už totiž napadl podobnou dohodu, kterou Švýcarsko uzavřelo s Velkou Británií.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK