Americké akcie v závěru týdne oslabily, většinu ztrát ale smazaly

02.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. března (ČTK) - Americké akcie v průběhu posledního obchodního dne tohoto týdne oslabovaly, většinu ztrát ale nakonec dokázaly smazat. Objemy obchodů ale byly slabší a na trzích nebyly dostatečně silné impulzy, které by investory přesvědčily, aby v nákupech akcií pokračovali. Řada jich proto zvolila vyčkávací taktiku. Na devizových trzích oslabovalo euro.

Dow Jonesův index odepsal 2,73 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,02 procenta na hodnotě 12.977,57 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 0,32 procenta na 1369,63 bodu, index Nasdaq Composite klesl o 0,43 procenta na 2976,19 bodu. Během dne ale byly ztráty některých indexů mnohem výraznější a blížily se půl procentu.

"Ty zprávy jsou pořád rozporuplné. Proto na trhu vidíte právě toto," řekl k výraznějšímu kolísání cen šéf investiční společnosti ICAP Equities Ken Polcari. "Už se neženeme vzhůru, zůstali jsme na místě," dodal. Indexy totiž v posledních dnech výrazněji nepostoupily.

Pozornost investorů k sobě přitahovaly akcie společnosti Yelp, které debutovaly na burze v New Yorku. Během obchodování jejich kurz vystoupil až na 26 dolarů, což byl proti upisovacímu kurzu 15 dolarů nárůst asi o 73 procent. Později akcie část zisku smazaly a uzavřely na 24,62 USD, což byl nárůst o více než 64 procent.

Na devizových trzích oslabovalo euro, jemuž uškodily zprávy ze Španělska. Ukázalo se totiž, že Madrid letos počítá s deficitem rozpočtu 5,8 procenta hrubého domácího produktu, ačkoliv se Španělé s Evropskou unií dohodli, že schodek bude činit jen 4,4 procenta. Země se tak ocitne v situaci, kdy jí budou hrozit sankce EU.

Euro vůči dolaru během dne oslabilo až na 1,3185 USD, později se ale jeho kurz ustálil na 1,3210 USD, což byl pokles o 0,8 procenta. Celý týden byl pro euro nejhorší od poloviny loňského prosince. Dolar vůči japonskému jenu zpevnil na 81,72 JPY a za celý týden přidal 0,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK