Zájem o výměnu dluhopisů Řecka již vyjádřilo 12 velkých věřitelů

05.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 5. března (ČTK) - Významní soukromí držitelé řeckých státních dluhopisů již oznámili, že se zúčastní výměny. Ústav pro mezinárodní finance (IIF), který zastupuje věřitele ze soukromého sektoru, oznámil, že k výměně se přihlásilo již 12 velkých bank, pojišťoven a fondů. Výměna státních dluhopisů za nové s nižší nominální hodnotou a delší dobou splatnosti je důležitou součástí druhého záchranného úvěru pro Řecko.

 

Mezi věřiteli, kteří se již přihlásili k výměně, je BNP Paribas, Deutsche Bank, Commerzbank, National Bank of Greece, Eurobank EFG, Allianz a Greylock Capital Management, napsaly agentury AP a Reuters.

 

Držitelé dluhopisů, kteří se chtějí zúčastnit výměny, se musí zaregistrovat do 8. března. Pro Řecko je důležité přilákat co nejvíce investorů k dobrovolné dohodě, protože její krach by ohrozil získání druhého balíku pomoci pro Řecko od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu v objemu 130 miliard eur (3,2 bilionu Kč).

 

V rámci dohody o oddlužení soukromí držitelé dluhopisů vymění své znehodnocené státní dluhopisy za nové s nižší nominální hodnotou, delší dobou splatnosti a nižšími úrokovými sazbami. Na nominální hodnotě nových řeckých dluhopisů soukromí investoři ztratí 53,5 procenta a průměrný úrok klesne na 3,6 procenta ze 4,85 procenta. Celková ztráta má ale dosáhnout až 74 procent.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK